Suszona papryka chilli. Poniżej przedstawiamy nasz sposób na zagospodarowanie nadmiaru 😉 owoców naszych upraw. Zapraszamy do lektury.
Suszona papryka płatki, puder a może całe owoce chilli ( chili )
Jak co roku w pewnym momencie nachodzi nas pytanie, a co zrobić z tą ciągle rosnącą ( w czasie zbiorów oczywiście ) ilością papryki. Oczywiście przepisy z chilli to rzecz naturalna, ale w pewnym momencie i tak tych papryk chili jest za dużo. Rozwiązaniem „problemu nadmiaru” owoców jest jej suszenie. Suszona papryka na dwa sposoby to Wam poniżej prezentujemy.
Jak suszyć paprykę chilli w domu ?
My podchodzimy do tematu jak najbardziej ortodoksyjnie i odpowiadamy : Pozostawić wszystko naturze. Ale jak zrobić to w naszym kraju we wrześniu czy październiku, gdzie nie mamy temperatur po 30 stopni. To jest odwieczny problem naszego klimatu. Najpierw papryka nie rośnie bo za zimno, a potem nie może być suszona bo za mokro i za zimno… Jakoś sobie z tym radzimy.
Suszenie papryki chili na parapecie lub na kaloryferze
Chili kroimy na ćwiartki, rozkładamy na papierze ( my używamy papieru do pieczenia ), kładziemy wszystko na parapecie i czekamy. Ile ? Aż się ususzy 🙂 Tydzień, dwa ile natura potrzebuje. Oczywiście co jakiś czas mieszamy paprykami, żeby równomiernie się suszyły. Oczywiście nie każdy jest w stanie przebywać w pomieszczeniu, gdzie mamy rozłożone aż tyle papryk. Wierzcie nam nie jest łatwo…
Tak suszona papryka może być przechowywana przez bardzo długi czas. Do jej przechowywania używamy szczelnie zamkniętych słoików. Dzięki temu zachowujemy ten specyficzy aromat na długie miesiące.
Suszona papryka - za pomocą piekarnika czy urządzenia do suszenia warzyw i owoców.
Niemalże każdy owoc lub warzywo możemy suszyć. W przypadku suszenia papryki za pomocą urządzeń do tego przystosowanych należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
- Temperatura suszenia – naszym zdaniem maks 45 – 50 stopni. Oczywiście można ustawić wyższą, tylko wtedy niestety zazwyczaj przepalamy suszony produkt i jego aromat ulega znacznemu zubożeniu. Ostrość zostanie, ale nie będzie tego wspaniałego zapachu suszonego chili.
- Musimy pamiętać o perfekcyjnej wentylacji pomieszczenia, nie zalecamy suszyć tak chilli w kuchni. Dlaczego ? Przekonacie się po godzinie nie tylko Wy ale i Wasi sąsiedzi 🙂
3. Jeżeli używamy piekarnika ustawiamy termoobieg plus grzałka góra i dół, lekko go rozchylamy ( żeby nie powstała nam wewnątrz sauna ) i co ok 2h mieszamy całość suszonego materiału. Czas suszenia papryki chili zależy od tego na jakie kawałki została pokrojona i ile jej mamy. Trzeba liczyć, że zajmie nam to ok 48h.
Poniżej na zdjęciu mix tak wysuszonych papryk chili. Oczywiście w tej formie można je już przechowywać. W tym momencie rozpoczynamy proces jeszcze bardziej niebezpieczny niż suszenie. Zaczynamy mielić paprykę chili.
Mielona papryka chili - płatki chilli ostra przyprawa do potraw
W pierwszym kroku zalecamy zastosowanie okularów ochronnych, oraz wykonywanie tych czynności na zewnątrz, dlatego że unoszący się pył w powietrzu stanowi dosyć duże niebezpieczeństwo dla człowieka. Mielenie papryki dzielimy na 2 etapy. Pierwszy pokazuje poniższy obrazek.
Uzyskujemy w ten sposób płatki chili. Są różnej wielkości, wynika to ze specyfikacji urządzenia.
Jeżeli chcemy uzyskać bardziej rozdrobnioną suszoną paprykę, następnym etapem będzie uruchomienie młynka który płatki zmieli na małe kawałki. Tak rozdrobniona suszona papryka jest idealną przyprawą do każdego dania.
Suszona papryka chili w płatkach ostra przyprawa do każdej potrawy
Tak uzyskaną suszoną paprykę wstawiamy na ok 3min do piekarnika rozgrzanego do ok 100 stopni, następnie wyjmujemy dokładnie mieszamy i wstawiamy na kolejne 3min. Pozwoli to nam odparować resztki wilgoci.
Suszona papryka chili mega ostra przyprawa do potraw
Tak suszona papryka chili może być przechowywana przez wiele miesięcy. Trzymamy ją w szczelnie zakręconych słoikach, a każde jego otwarcie powoduje że w powietrzu unosi się silny charakterystyczny dla suszonej papryki chili aromat.
Wystarczy jedna mała łyżeczka aby ten mix super hotów niewyobrażalnie zaostrzył Wam dosyć spory garnek potrawy. Należy pamiętać, że po ususzeniu papryk chili zostaje nam 10 maks 15% początkowej wagi owoców.
Po wysuszeniu 20kg papryki uzyskaliśmy 2.1kg gotowych płatków chilli.
pali2razy to nasiona do wysiewu i uprawy ostrych odmian papryk, oświetlenie GrowLED, suszona papryka ostra przyprawa do każdej potrawy, płatki chili chilli
W sekcji sklep oferujemy nasiona uprawianych przez nas najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie. Do każdej lampy GrowLED 28W jak i GrowLED 120W z full spektrum świecenia, gratis dokładamy woreczek ( kilka gram ) ususzonych przez nas Superhotów. Wysiew i uprawa nasion papryk w warunkach domowych w doniczce na parapecie, na balkonie czy w kuchni to nie jest trudne. Spróbuj już dziś i ciesz się swoimi ostrymi paprykami.
dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/
Ostatnio zmodyfikowane: 9 lutego, 2020