Warzywna pikantna pasta chili Jalapeno idealna do chleba i kanapek.

Autor | Przepisy

pikantna-pasta-chili-jalapeno-słoiki

Pikantna pasta chili Jalapeno to idealny zdrowy, warzywny a co najwązniejsze pikantny substytut wszelkich smarowideł do chleba i kanapek. Z serii „krok po kroku” poniżej przedstawiamy nasz przepis do wykonania własnoręcznie w domu pikantnej pasty chili Jalapeno z warzywami.

Pikantna pasta chili Jalapeno z warzywami idealna do kanapek i chleba - przepis krok po kroku.

Od wielu lat po każdych zbiorach robimy różnego rodzaju „przetwory”, które służą nam przez następne kilka miesięcy a to co nam zbywa jest suszone i wykorzystywane w najróżniejszy sposób aż do następnych zbiorów.  . Oprócz sambali, sosów np. pomidorowych z chili, wykonujemy również najróżniejsze ostre warzywne pasty.

Mimo wielu pytań dlaczego nie będziecie produkować własnych sosów czy past, odpowiadamy może to jeszcze nie jest ten czas na nasze wyroby. Zapewne kiedyś to nastąpi, ale obecnie nasze przepisy nie leżą w sejfie, tylko prezentujemy je Wam. Pamiętajcie u nas papryka chili to nie 5% całości opakowania a od 50 do ok 85 %, bez ulepszaczy, bez sztucznych składników. To są produkty dla prawdziwych chilimaniaków.

Zapraszamy do lektury.

Składniki na własną pikantną pastę chili Jalapeno do kanapek i chleba.

Składniki w proporcjach na 1 kg papryki Jalpeno :

– papryka Jalapeno 1 kg
– papryka zielona 200 g
bakłażan 150 g
cukinia 100 g
cebula 75 gram
– 4 ząbki czosnku
– łyżka soli
– 50 ml oliwy

pikantna-pasta-chili-jalapeno-cała-papryka
pikantna-pasta-chili-jalapeno-składniki

Proporcje składników można zmieniać w zależności od naszych upodobań kulinarnych.

Pikantna pasta chili Jalapeno przygotowanie składników na własną ostrą pastę warzywną do smarowania kanapek i chleba - krok po kroku

Wszystkie składniki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub dowolne większe kawałki, następnie pokrojone składniki wykładamy na większą blachę do pieczenia.

pikantna-pasta-chili-jalapeno-składniki-pokrojone

Pikantna pasta warzywna z papryką chili Jalapeno do chleba i kanapek - składników nie gotujemy tylko pieczemy.

Papryki Jalapeno ( wraz z nasionami ), oraz pozostałe składniki wkładamy do piekarnika i w temperaturze 180 stopni Celsjusza pieczemy przez godzinę. Po ok. 45 minut pieczenia dodajemy sól i mieszamy dokładnie składniki.

pikantna-pasta-chili-jalapeno-piekarnik

Pieczona papryka Jalapeno wraz z warzywami - kolejny krok do wykonania ostrej pasty z chili Jalapeno do chleba i kanapek.

Po wyjęciu z piekarnika wszystko przekładamy do dużego garnka ( wydzielony sos zostawiamy ) i na wolnym ogniu gotujemy przez ok 45 minut. Oddzielony sos wykorzystamy w końcowej obróbce.

pikantna-pasta-chili-jalapeno-po-pieczeniu
pikantna-pasta-chili-jalapeno-gotowanie-składników

Pikantna pasta z papryką chili Jalapeno i wrzywami do kanapek

Po pieczeniu a następnie gotowaniu wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką masę. W trakcie wykonywania tej czynności dodajemy oliwę, a w przypadku zbyt suchej powstającej masy dolewamy odrobinę sosu, który został nam po pieczeniu składników do naszej pasty warzywnej. Cały czas naszą pastę podgrzewamy na małym ogniu.

pikantna-pasta-chili-jalapeno-blendowanie

Ostra pasta z papryki chili Jalapeno wraz z warzywami do smarowania chleba i kanapek.

Do przygotowanych słoików, wkładamy gotującą się pastę warzywną i błyskawicznie zamykamy słoiki. Dzięki temu nie musimy dodatkowo pasteryzować naszego przetworu. W ciemnym pomieszczeniu możemy naszą pikantną pastę chili Jalapeno przetrzymywać przez dłuższy czas.

Życzymy smacznego.

pikantna-pasta-chili-jalapeno-słoiki
pikantna-pasta-chili-jalapeno-gotowa-w-słoikach

Ostatnio zmodyfikowane: 26 maja, 2020

Dodaj komentarz