Sambal oelek, zadajemy sobie pytanie, sos czy bardziej pasta z ostrych papryk chili. Jedno jest pewne to swoisty przecier z dojrzałych czerwonych ( tak się przyjmuje w oryginale ) papryk chilli. Istnieje wiele przepisów na sambal, zawierających rożne składniki jak i sposoby wykonania. My prezentujemy zupełnie odmienne podejście do sambala. Oceńcie sami …
Sambal oelek sos czy pasta z ostrych papryk chili
Mieszkańcy Indonezji w kamiennym moździerzu ucierają papryki chili wraz z przyprawami i w ten sposób powstaje tradycyjny sambal. U nas jest trochę inaczej ale oczywiście główny składnik czyli papryka chili jest i to w dosyć „ostrym” składzie.
Wychodząc z założeń, że natury nie wolno poprawiać a także im krótszy skład produktu tym lepiej, postanowiliśmy zaprezentować Wam nasz sposób na SAMBAL. Nie znajdziecie u nas : octu, soku z limonki, brązowego cukru czy imbiru.
Sambal - składniki na domowy ostry sos ( pasta ) chili
Przedstawione poniższe wartości przeliczyliśmy na 1kg papryk chili. Na poniższym obrazku mamy Habanero, Pepperoni czy paprykę Cyklon. Robimy również sambal z Caroliny Reaper to już jest wersja super hot. Jak widzicie możemy dobrać ostrość wg własnego uznania. Jedynie czego tu nie stosujemy to słodkiej papryki.
papryka chili – 1kg
cebula – 100g
czosnek – 50g
sól – 3 łyżki
oliwa z oliwek – 50ml
Sambal - przepis na domowy ostry sos ( pasta z chilli ) krok po kroku
Papryki chili kroimy na kawałki ale bez przesadnego skupiania się na tym. Mają być tylko przekrojone i jeżeli ktoś chce może usunąć nasiona.
2. W tym punkcie nasz sposób wykonania różni się od wszystkich innych przepisów na sambal. Papryki w żaroodpornym naczyniu wkładamy na 60 minut do piekarnika z włączonym termoobiegiem i temperaturą ustawioną na 200 stopni. Pytacie dlaczego ? Po takiej godzinie spędzonej w piekarniku papryki są miękkie, równomiernie upieczone a ich smak jest naszym zdaniem zdecydowanie lepszy, bardziej wyrazisty niż surowych papryk co ma znaczenie w smaku gotowego produktu.
3. Cebulę jak i czosnek kroimy na małe kawałki.
4. Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni a następnie smażymy cebulę i pod koniec jej smażenia dodajemy czosnek.
5. Papryki, cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka. Następnie solimy i całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 60 minut.
6. W połowie gotowania dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek.
7. Pod koniec gotowania zawartość garnka blendujemy na gładka masę i ciągle podgrzewając doprowadzamy do wrzenia.
8. Sambal po tym całym procesie gotowania, blendowania a następnie ponownego zagotowania, powinien być bardzo gęsty ( jak widać na poniższym zdjęciu ).
9. Przekładamy go do wyparzonych słoików. Jeżeli napełniamy je gotującym się sambalem nie ma już potrzeby przeprowadzania procesu pasteryzacji.
Zastosowanie ostrego sosu ( pasty ) z papryki chili
Sambaloelek może być wykorzystywany jako marynata do pieczonego lub grillowanego mięsa a także owoców morza. Stanowi ostry dodatek do sosów, zup czy sałatek. Tak wykonaną pastę z papryk chili możemy zastosować jako ostry sos do kanapek.
Azja to głównie ryż dlatego też przecier z chili jest nieodłącznym jego kompanem. Ostre dania kuchni azjatyckiej, zawsze z sambalem w roli głównej.
Oczywiście tak wykonana pasta z chili to idealne rozwiązanie na nadmiar owoców w sezonie. Szczelnie zamknięty przecier w słoiku może spokojnie spędzić nawet rok. Dzięki temu aż do następnych zbiorów możemy cieszyć się naturalną ostrością.
Sklep pali2razy ostre papryki nasiona chili, oświetlenie Grow LED
W naszym sklepie posiadamy nasiona najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie. Nie jest to żaden import z którego nie wiadomo co wyrośnie, tylko są to uprawiane przez nas odmiany. Spróbuj wychodować własne chilli. Posiadamy także w ofercie specjalne oświetlenie GrowLED 28W oraz w wersji GrowLED 120W.
Śliwka chili z czekoladą to modyfikacja naszego bazowego sosu opartego na papryce chili, śliwce węgierce i przyprawach korzennych. Zapraszamy do lektury. Śliwka chili z...
Suszona papryka chilli. Idealna przyprawa do potraw. Zaostrz smak swoich potraw. Ostre przyprawy i jedzenie to nasza specjalność. Nasiona chili do uprawy....
To wszystko zależy z jakich odmian będziemy robić nasz SAMBAL 🙂 My robimy z wszystkiego co jest w nadmiarze, więc po kilkunastu tygodniach nie jest wiadomym co dany słoik ma w środku i to jest najwspanialsze 😉
W tej witrynie stosujemy pliki cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies i podobnych technologii. Więcej w "Polityce Cookies", oraz w Polityce Prywatności. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.KontynuujRejectRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Łyżeczka do rosołu. Dupę urywa (i nie z powodu ostrości)
To wszystko zależy z jakich odmian będziemy robić nasz SAMBAL 🙂 My robimy z wszystkiego co jest w nadmiarze, więc po kilkunastu tygodniach nie jest wiadomym co dany słoik ma w środku i to jest najwspanialsze 😉