Olej z chili rozmarynem bazylią i czosnkiem, nie kupuj zrób sam w domu w ciągu kilku minut. Pamiętajcie robiąc z świeżych składników, taki olej należy zużyć w ciągu kilku dni maks tygodnia. Jeżeli chcecie aby produkt stał dłużej należy korzystać z suszonych składników. Możecie świeże pokroić poczekać aż będą ususzone i wtedy zrobić mieszankę. Zobaczycie jak różni się smak i zapach oleju z dodatkami, które nie były suszone na masową skalę a domowym sposobem.
Olej z chili rozmarynem bazylią i czosnkiem tylko naturalne składniki.
Ostatnimi czasy nastąpił wysyp produktów nazwijmy je ogólnie olejowych z różnymi dodatkami i przyprawami. Oliwa z suszonymi pomidorami, olej z chili czy bazylią. Na rynku jest już kilkudziesięciu producentów od tych największych koncernów po manufaktury domowe oferujących swoje „nowe” produkty. Cena oczywiście zdecydowanie wyższa niż standardowych produktów. Płacimy za to że ktoś w przysłowiowej „betoniarce” zmieszał kilka składników i zapakował w mniejsza butelkę. Tylko co w tych butelkach robią np. dodatkowe aromaty a np. chili to też ogólnie papryka, ale czy to Habanero lub Carolina Reaper trudno dostrzec na etykiecie. Dlatego postanowiliśmy pokazać Wam jak w kilka minut możemy uzyskać własna wersję : Oleju z …
Zapraszamy do lektury.
Składniki na własny olej z chili bazylią rozmarynem i czosnkiem
Składniki na 250 ml :
– olej lub oliwa wg własnego uznania 250ml
– rozmaryn 30 igieł ( w naszym przypadku świeży )
– bazylia 6 listków dużych ( w naszym przypadku świeża )
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka suszonego chili ( z super hotów naszej produkcji )
– butelka 250ml
Przygotowanie składników do własnego oleju z dodatkami
Igły rozmarynu myjemy a następnie drobno kroimy.
Tak samo postępujemy z liśćmi bazylii.
I oczywiście to samo robimy z ząbkami czosnku.
Suszona papryka chili, rozmaryn, czosnek i olej tylko takie składniki aby uzyskać wspaniałą ostrą przyprawę do naszych kuchennych rewolucji.
Wszystkie składniki mieszamy przed włożeniem do butelki. Ktoś zaraz powie, ale tylko jedna mała łyżeczka suszonego chili to ta mikstura nawet nie będzie stała obok ostrego. Nic bardziej złudnego. Kto zna nasze suszone chili wie, że to same Super Hoty najwyższej klasy i łyżeczka do herbaty na 250ml oleju zupełnie wystarczy.
Łączymy składniki z olejem i otrzymujemy naszą ostrą przyprawę z chili, bazylią i czosnkiem
Po połączeniu wszystkich składników, przez ok 1 min dosyć energicznie wstrząsamy butelką i już gotowe. Oczywiście teraz wszystko musi się przegryźć, ale już po ok 24 godzinach smażąc na takim oleju z chili, rozmarynem, bazylią i czosnkiem wyczujemy te specyficzne nuty ostrości a unoszący się zapach użytych dodatków tylko wzmocni nasze kubki smakowe.
Taki olej można użyć nie tylko do smażenia a także do sałatek czy innych potraw.
Jakie dodatki mozna używać do jadalnego oleju ?
Patrząc na rynek można uznać, że nie jesteśmy ograniczani niemalże niczym. Suszone pomidory, najróżniejsze suszone czy świeże przyprawy, skórka cytryny, młotkowany pieprz, mięta czy owoce jałowca lub ziele angielskie dokładnie wszystko to co lubimy i nie szkodzi nam w przygotowywaniu potraw możemy spokojnie mieszać z olejem jadalnym. Należy pamiętać, że stworzony przez nas produkt nie ma żadnych ukrytych konserwantów, żadnych dodatkowych aromatów tylko podstawowe 3-4 składniki i nic więcej dlatego należny przechowywać go w lodówce i zużyć w miarę szybko aby nie doprowadzić do zjełczenia oleju, gdyż wtedy produkt nie jest już zdatny do spożycia.
pali2razy to nasiona do wysiewu i uprawy ostrych odmian papryk, oświetlenie GrowLED, porady jak wysiewać i uprawiać papryki chili chilli
W sekcji sklep oferujemy nasiona uprawianych przez nas najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie. Do każdej lampy GrowLED 28W jak i GrowLED 120W z full spektrum świecenia, gratis dokładamy woreczek ( kilka gram ) ususzonych przez nas Superhotów. Wysiew i uprawa nasion papryk w warunkach domowych w doniczce na parapecie, na balkonie czy w kuchni to nie jest trudne. Spróbuj już dziś i ciesz się swoimi ostrymi paprykami.
Ostatnio zmodyfikowane: 23 kwietnia, 2020