Zakwas żytni

Autor | Off-topic

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego10

Zakwas żytni to podstawa każdego domowego chleba. Do zakwasu w naszym przypadku używamy tylko i wyłącznie mąki żytniej razowej typu 2000. Poniżej prosty przepis krok po kroku na zakwas żytni 7 dniowy. Taki zakwas idealnie nadaje się do wypiekania domowego chleba.

Zakwas żytni – co potrzebujemy

  • mąka żytnia razowa typ 2000
  • woda
  • słoik ( my stosujemy jeden z bardziej popularnych 0,9l )
  • ściereczka bawełniana, gaza lub ręcznik papierowy
  • gumka

Przepis na zakwas żytni krok po kroku – dzień 1

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego

Do słoika wsypujemy 5 płaskich łyżek mąki i wlewamy taką samą ilość wody. Proporcja wody i mąki powinna być w stosunku 1: 1. Całość dokładnie mieszamy powinniśmy uzyskać w miarę gęstą konsystencję. Słoik przykrywamy, zaciskamy gumką i odkładamy w ciepłe najlepiej nieoświetlone miejsce. Temperatura powinna oscylować w granicach 24 – 27 stopni Celsjusza. Następne działanie z naszym zakwasem zaczniemy po ok 24 godzinach.

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego 02

Dzień 2 – dokarmianie zakwasu żytniego

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego 05

Drugi dzień tworzenia zakwasu to kilka teorii mówiących co powinniśmy z nim zrobić. Proponuje się wyrzucać połowę i to najlepiej każdego dnia ( to chyba już lepiej komuś podarować niż tak marnotrawić zakwas ), dzielić porcję zakwasu żytniego na dwie części i dokarmiać każdą tworząc kilka zakwasów, dokarmiać co 2 dni aby spokojnie sobie pracował. Ile osób tyle teorii. My również mamy swoją i prezentujemy ją poniżej.

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego 04

W drugim dniu nasz zakwas znacząco powinien zwiększyć swoją objętość oraz delikatnie powinniśmy widzieć sporo małych pęcherzyków powietrza. Jeżeli jeszcze ich nie ma, nie należy się tym zbytnio martwić być może zakwas miał za zimno. W drugim dniu dokładamy kolejne 5 łyżek mąki i taką sama ilość wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 24 godziny.

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego 03

Dzień 3 i 5 – skorupka na zakwasie żytnim

W trzecim jak i piątym dniu ( taki mamy przepis i już ) delikatnie zdejmujemy tworzącą się skorupkę na zakwasie, wyrzucamy ją i dodajemy 3 łyżki mąki oraz 4-5 łyżek wody. Pęcherzyki powietrza w naszym zakwasie są już bardzo widoczne a sama masa zaczyna zmieniać kolor z lekko szarego na jasno brązowy a zapach na lekko kwaśny podobny do acetonu. Niektórzy mówią, że od trzeciego dnia zakwas pracuje już na tyle stabilnie, że można go używać do pieczenia chleba. Radzimy poczekać jeszcze te kilka dni, czas w tym przypadku ma naprawdę wielkie znaczenie. Całość oczywiście dokładnie mieszamy i standardowo odstawiamy nasz zakwas żytni w ciepłe miejsce.

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego 06

Dzień 4 i 6 – zakwas pracuje stabilnie

Dokarmiamy nasz zakwas 3 łyżkami mąki i dolewamy taką samą ilość wody. W tych dniach proporcja zostaje zachowana 1:1. Wymieszana masa powinna być zwarta ale nie wodnista w miarę o gęstej konsystencji. Już w kilka godzin po wymieszaniu powinny być wyraźnie widoczne bardzo liczne duże pęcherzyki powietrza.

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego 07

W 6 dniu zakwas powinien mieć już jasny kolor a jego kwaśny zapach powinien być podobny do zapachu octu balsamicznego. Kilka godzin po dokarmieniu zakwas powinien zbliżać się do granicy naszego naczynia ( u nas słoik 0,9l i na taki słoik przedstawiamy powyższe proporcje ) i aby nie wyrzucać jego nadmiaru możemy go spokojnie w ciągu dnia nawet kilka razy przemieszać.

Podczas wystąpienia czerwonej lub czarnej wody a co najgorsze pleśni całość zakwasu należy wyrzucić i rozpocząć jego tworzenie od początku.

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego 08

Zakwas żytni – Dzień 7 pieczemy chleb

Nasz zakwas konsystencją powinien przypominać ptasie mleczko. Możecie się dziwić, ale powinien mieć delikatną konsystencję i być wręcz napompowany powietrzem. Na pewno jest już dojrzały i prawidłowo pracuje a jego przyjemnie kwaśny zapach mówi o tym, że jest gotowy do użycia.

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego 09

My wypiekamy obecnie z takiego zakwasu żytniego dwa rodzaje chleba. Jeden z 7 ziarnami a drugi z suszonymi śliwkami, rodzynkami i morelą. Zamiast wody stosujemy serwatkę uzyskiwaną podczas produkcji serów podpuszczkowych. Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu zarówno na zakwas, chleby czy sery i podzielenia się z nami waszym doświadczeniem.

Zakwas żytni razowy domowy przepis na chleb i zakwas dla każdego10

Dalsze kroki z zakwasem

Po pierwsze pamiętajmy o tym aby nie zużyć całego zakwasu do wypieku chleba. Należy zostawić 2-3 łyżki aby na tej bazie rozpocząć kolejne dokarmianie. Można powiedzieć, że nasz zakwas w ten sposób ma już prawie rok. W przypadku, gdy zakwasu mamy zbyt dużo a nie chcemy się go pozbywać to możemy w szczelnie zamkniętym naczyniu ( najlepiej w słoiku ) schować go do lodówki. Przy czym musimy pamiętać, aby po wyjęciu z lodówki rozpocząć jego wybudzanie przez umieszczenie naczynia w lekko ciepłej wodzie i dokarmienie go 2-3 łyżkami mąki i oczywiście taką sama ilością wody. Po kilku godzinach jest on przydatny do użycia.

Sklep ostre papryki nasiona, oświetlenie GrowLED

W sekcji sklep dostępne są nasiona uprawianych przez nas papryk chilli. Posiadamy w swojej ofercie nasiona najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie. Własne papryki chili na parapecie czy Twoim balkonie to nie jest żaden kłopot ani problem. Kup nasiona i zacznij uprawę już dzisiaj. W miarę dostępności każdy zestaw nasion ma dołączony kawałek suszu danej odmiany chili. Dostępne jest także specjalne oświetlenie GrowLED 28W jak i 120W full spektrum.

pali2razy ostre papryki chilli nasiona

pali2razy uprawiamy najostrzejsze odmiany papryk chili na świecie. Stosujemy uprawę doniczkową, a nasz sklep oferuje nasiona ostrych papryk chilli oraz specjalne lampy GrowLED 28W i 120W full spektrum przeznaczone do uprawy roślin.

dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/

Ostatnio zmodyfikowane: 27 lutego, 2020

Dodaj komentarz