Pieczona papryka – Pimientos de Padrón

Autor | Przepisy

Pieczona papryka Pimientos de Padrón na patelni

Pieczona papryka ( przy czym tutaj można mówić bardziej o smażeniu niż pieczeniu )  Pimientos de Padrón to jedno z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Potrawa na przysłowiowy jeden kęs znana w naszym kraju jako zakąska. W barach i restauracjach na półmiskach porozkładane są różnorodne tapas podawane na zimnio jak i na ciepło.

Przekąski te są przygotowywane z warzyw, serów, owoców, mięsa, ryb czy jajek. My skupimy się na wersji z zielonych małych papryczek. Poniżej przedstawiamy naszą wersję przygotowania tej popularnej potrawy.

Pieczona papryka Pimientos de Padrón

Pieczona papryka – smażone Pimientos de Padrón

Małe zielone zielone papryczki Pimientos de Padrón pochodzące z okolic miasta Padrón to główny składnik naszej potrawy. Zawierają one witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B2), witaminę A, C i P, białko, wapń oraz żelazo.

Spożywanie tych zielonych papryczek korzystnie wpływa na trawienie, poprawę krążenia, obniża wysokie ciśnienie krwi, podnosi poziom dobrego cholesterolu. Średnia garść papryczek pokryje jedną z zalecanych pięciu dziennych porcji warzyw i owoców. Jedna papryka to tylko 3 kcal.

W Polsce papryki te są dostępne w wielu dużych sieciach handlowych. Ich cena za opakowanie 200 gram oscyluje w okolicach 5 zł.

Papryka do pieczenia Pimientos de Padrón tapas

Składniki :

  • Papryka do pieczenia Pimientos de Padrón – opakowanie 200 gram
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • czosnek ( opcjonalnie )

Przygotowanie :

Papryki dokładnie myjemy i uwaga nie usuwamy ogonków a następnie delikatnie wycieramy. Na patelnię wylewamy oliwę i tutaj mamy kilka wersji co do ilości oliwy. Oryginalnie papryki powinny pływać w tej oliwie, na zasadzie jakbyśmy je wrzucali do frytury. Inna wersja mówi o  5 mm do 1 cm warstwy oliwy. Nasza propozycja jest bardzo niskokaloryczna, dlatego patelnię delikatnie polewamy małą ilością oliwy ( jak na poniższym obrazku )

smażona papryka Pimientos de Padrón hiszpańskie tapas

Pieczona papryka przepis krok po kroku

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy wszystkie papryczki. Uwaga będzie bardzo pryskać. Ciągle mieszamy i potrząsamy, tak aby cała zawartość patelni była w ruchu. Już po chwili będą widoczne na paprykach białe bąble ( to efekt oddzielania się skórki od miąższu ).

Pieczona papryka Pimientos de Padrón z oliwą

Po kilku minutach 

Pieczona papryka Pimientos de Padrón na patelni

Pod sam koniec smażenia

Pieczona papryka Pimientos de Padrón z czosnkiem

Sklep pali2razy ostre papryki nasiona, oświetlenie GrowLED

W naszym sklepie oferujemy nasiona uprawianych przez nas odmian najostrzejszych papryk chilli na świecie. Możesz już dzisiaj spróbować własnej uprawy i dołączyć do stale rosnącej społeczności chilli maniaków. Oferujemy wam także specjalne oświetlenie GrowLED 28W jak i GrowLED 120W.

dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/

Ostatnio zmodyfikowane: Sierpień 15, 2019

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *