Przepisy

Suszona papryka chilli

Suszona papryka chilli. Poniżej przedstawiamy nasz sposób na zagospodarowanie nadmiaru 😉 owoców naszych upraw. Zapraszamy do lektury. Suszona papryka płatki, puder a może...

Sambal oelek ostry sos czy pasta z chili

Sambal oelek, zadajemy sobie pytanie, sos czy bardziej pasta z ostrych papryk chili. Jedno jest pewne to swoisty przecier z dojrzałych czerwonych ( tak się przyjmuje w oryginale...

Śliwka chili z czekoladą

Śliwka chili z czekoladą to modyfikacja naszego bazowego sosu opartego na papryce chili, śliwce węgierce i przyprawach korzennych. Zapraszamy do lektury. Śliwka chili z...

Śliwka – korzenny chiliout

Śliwka korzenny chiliout to nasz przepis na pyszny sos, który staje się bazą do dalszych kulinarnych eksperymentów. Np. wersja z gorzką czekoladą 🙂 Śliwka –...

Pieczona papryka – Pimientos de Padrón

Pieczona papryka ( przy czym tutaj można mówić bardziej o smażeniu niż pieczeniu )  Pimientos de Padrón to jedno z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Potrawa na...

Zakwas żytni

Zakwas żytni to podstawa każdego domowego chleba. Do zakwasu w naszym przypadku używamy tylko i wyłącznie mąki żytniej razowej typu 2000. Poniżej prosty przepis krok po...

Serwatka

Serwatka jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji sera i ze względu na rodzaj jego produkcji dzielimy ją na kwaśną ( występuje podczas produkcji serów...

Sos słodko-kwaśny z ananasem, jabłkami i ostrymi paprykami chili

Słodko-kwaśny sos z ananasem, jabłkami i mieszanką odmian chili. Sezon 2017 już za nami. Na sam koniec zebraliśmy to co zostało jeszcze na krzakach i postanowiliśmy...