Papryka Pepperoni ( Peperoni ) najprawdopodobniej pochodzi z Peru, gdzie uprawiano ją już w czasach starożytnych. Do Europy trafiła dzięki Kolumbowi. Wiele źródeł uznaje Włochy a dokładnie Toskanię za ojczyznę tej odmiany papryki.
Kraj pochodzenia | Peru / Włochy | |
Skala ostrości | 100 – 500 SHU | |
Wysokość krzaka | 50 – 70 cm | |
Czas wegetacji | 80 dni | |
Owoce | dł. do 15cm, śr. ok. 2cm | |
Wysiew | styczeń – kwiecień | |
Zbiory | maj – październik |
Papryka Pepperoni – Papryka Peperoni
Papryka Pepperoni ( właściwie Papryka Peperoni ) ma dość łagodny smak w stosunku do innych odmian jej „ostrych” kuzynek. My uznajemy ją w miarę za „słodką” 😉 paprykę, chociaż w Polsce uchodzi za pikantny dodatek. Charakteryzuje się wyczuwalną nutą słodkości oraz goryczy. Uprawiana przez nas peperoni pochodzi z Hiszpanii. Zalecana doniczka to 10l a osiągana wysokość krzaka to ok 50cm. Idealna odmiana na parapet czy na balkon. Uprawa dosyć łatwa, zbiory praktycznie na przestrzeni całego sezonu. Nawet w październiku pojawiają się na krzakach kwiaty, niestety w naszym klimacie jest już wtedy za późno aby cieszyć się kolejnymi pięknymi, wyrazistymi w smaku owocami. Dosyć mięsiste długie ( do 15cm ) strąki w kolorze czerwonym. Oczywiście są odmiany w innej kolorystyce, najczęściej zielonej lub żółtej. Papryka Peperoni niekiedy mylona jest z papryką Cayenne.
Właściwości Pepperoni – Peperoni
Papryka stanowi cenne źródło witaminy C, która nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także ściany naczyń krwionośnych, poprawiając ich elastyczność. Zawarty w niej β-karoten neutralizuje wolne rodniki w organizmie i zapobiega ich szkodliwemu działaniu. W składzie peperoni znajdziemy bioflawonoidy, potas, szeroką gamę witamin z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, K oraz wiele ważnych składników mineralnych, decydujących o homeostazie organizmu. Dzięki wysokiej zawartości związków o charakterze antyoksydacyjnym, peperoni wykazuje właściwości antynowotworowe.
Zastosowanie Pepperoni – Peperoni w kuchni
Papryka peperoni może być stosowana jako dodatek do wielu dań: pizzy, sałatek, paprykarzy, dań mięsnych. Jest niskokaloryczna, zdrowa i smaczna. Może być spożywana na surowo jak i w formie przetworzonej. Często marynowana jest w occie. Idealna dla osób zaczynających eksperymentowanie z czymś ostrzejszym od pieprzu. Oczywiście jak każdą paprykę możemy ją zamrażać, marynować, suszyć a następnie zmielić na proszek lub wykorzystać w formie płatków. W naszym dziale z przepisami znajdziecie wiele porad odnośnie tego, co można zrobić z paprykami chili.
Sklep ostre papryki nasiona, oświetlenie GrowLED – Pepperoni – Peperoni
W sekcji sklep dostępne są nasiona uprawianych przez nas pomidorów i ostrych papryk chilli. Własne, smaczne Pepperoni w doniczce ozdabiające Twój balkon czy parapet to nie jest specjalnie trudna sprawa, kup nasiona i spróbuj uprawy. Posiadamy w swojej ofercie nasiona najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie. Dostępne jest także specjalne oświetlenie GrowLED 28W jak i 120W full spektrum.
Zdjęcia naszych Pepperoni – Peperoni
Poniższe zdjęcia przedstawiają papryki z naszej uprawy.
pali2razy ostre papryki chilli nasiona
pali2razy uprawiamy najostrzejsze odmiany papryk chili na świecie. Stosujemy uprawę doniczkową, a nasz sklep oferuje nasiona ostrych papryk chilli oraz specjalne lampy GrowLED 28W i 120W full spektrum przeznaczone do uprawy roślin.
dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/
Ostatnio zmodyfikowane: 7 września, 2019