Śliwka korzenny chiliout to nasz przepis na pyszny sos, który staje się bazą do dalszych kulinarnych eksperymentów. Np. wersja z gorzką czekoladą 🙂
Śliwka - korzenny chiliout - sos na zimowe wieczory
Nas przepis powstał z myślą o połączeniu dwóch składników, których na przełomie sierpnia i września mamy pod dostatkiem. Chcąc zatrzymać czas na zimowe wieczory postanowiliśmy trochę poeksperymentować i dlatego powstał poniższy przepis. Polskie śliwki węgierki, które wyśmienicie komponują się z przyprawami korzennymi plus ostra papryka chili. Na pierwszy rzut oka pomysł szaleńczy, ale kto spróbuje tego połączenia jesteśmy pewni będzie zachwycony.
Śliwka sos korzenny z chili - składniki
Przedstawione poniższe ilości są na garnek ok 6l.
- śliwka węgierka – 8kg
- goździki – 8-12 szt ( 1 – 1.5szt na 1kg śliwek )
- imbir – 3/4 łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- cynamon mielony – 2 opakowania
- cukier brązowy – 3 łyżki
- papryka chili – 400g ( 5% wagi śliwek )
Śliwka - przepis krok po kroku
- Śliwki myjemy, usuwamy pestki, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy brązowym cukrem.
2. Następnie wkładamy na 60 minut do piekarnika z włączonym termoobiegiem i ustawioną temperaturą na 200 stopni. Zapytacie dlaczego ? Po godzinie spędzonej w piekarniku są one równomiernie podgrzane, część soku została odparowana ale głównym powodem jest to, że po takiej obróbce termicznej smak śliwek jest zdecydowanie lepszy.
Śliwki po wyjęciu z piekarnika.
3. Całość przekładamy do garnka.
4. Dodajemy wszystkie przyprawy korzenne.
5. Uzupełniamy składki o paprykę chili. Ilość papryki jak i jej rodzaj ( możemy dodać habanero jak i carolinę reaper ) dostosowujemy do własnych upodobań. Podajemy nasze proporcje, które nie zmieniają smaku śliwki z przyprawami korzennymi ale jednocześnie dodaja lekkiej 😉 pikanterii naszemu przepisowi ( ok, nie robimy tutaj sosu na chilli challenge, ma on być smaczny i już ). Nawet z taką ilością chilli jest on dosyć ostry.
6. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 60 minut.
7. Następnie wszystko blendujemy na gładka masę i ciągle podgrzewając doprowadzamy do wrzenia.
8. Sos powinien być bardzo gęsty dlatego przekładamy go do słoików a nie butelek. Tak napełnione słoiki natychmiast zamykamy, dzięki temu nie ma już potrzeby przeprowadzania procesu pasteryzacji. Tak przygotowany sos to idealna baza do dalszych jego modyfikacji, np. wersja z gorzką czekoladą, zróbcie to chodź raz a zobaczycie o czym piszemy …
Zastosowanie
Korzenny sos łączący smak śliwki oraz papryki chili idealnie komponuje się z pieczeniami, dziczyzną a także jako dodatek do ciast. Nikt nie przypuszcza że ciasto może być lekko 😉 pikantne, a my pytamy DLACZEGO NIE ? Tarta wypełniona takimi śliwkami, hmm…
Naleśniki posmarowane naszym sosem też niczego sobie …
Sklep pali2razy ostre papryki nasiona, oświetlenie GrowLED
W sekcji sklep oferujemy nasiona uprawianych przez nas najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie. Spróbuj własnej uprawy już dzisiaj, to jest banalnie proste. Dołącz do naszej ciągle powiększającej się rodziny chilli maniaków. Oferujemy wam także specjalne oświetlenie GrowLED 28W jak i GrowLED 120W z full spektrum świecenia, tak aby krzaki chili rozwijały się idealnie, gdy w naszym kraju brakuje w okresie zimowo-wiosennym promieni słonecznych.
dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/
Ostatnio zmodyfikowane: 1 września, 2019