Pepperoni uprawa papryki z Toskanii

Autor | Papryki

peperoni nasiona chili na parapet balkon pepperoni uprawa ostra papryka sos

Papryka Pepperoni ( Peperoni ) najprawdopodobniej pochodzi z Peru, gdzie uprawiano ją już w czasach starożytnych. Do Europy trafiła dzięki Kolumbowi. Wiele źródeł uznaje Włochy a dokładnie Toskanię za ojczyznę tej odmiany papryki.

Kraj pochodzenia Peru / Włochy  papryka peperoni nasiona chili na parapet balkon pepperoni
Skala ostrości 100 – 500 SHU
Wysokość krzaka 50 – 70 cm
Czas wegetacji 80 dni
Owoce dł. do 15cm, śr. ok. 2cm
Wysiew styczeń – kwiecień
Zbiory maj – październik

Papryka Pepperoni

Papryka Peperoni ma dość łagodny smak w stosunku do innych odmian jej „ostrych” kuzynek. My uznajemy ją w miarę za „słodką” 😉 paprykę, chociaż w Polsce uchodzi za pikantny dodatek. Charakteryzuje się wyczuwalną nutą słodkości oraz goryczy. Uprawiana przez nas peperoni pochodzi z Hiszpanii.  Zalecana doniczka to 10l a osiągana wysokość krzaka to ok 50cm. Idealna odmiana na parapet czy na balkon. Uprawa dosyć łatwa, zbiory praktycznie na przestrzeni całego sezonu. Nawet w październiku pojawiają się na krzakach kwiaty, niestety w naszym klimacie jest już wtedy za późno aby cieszyć się kolejnymi pięknymi, wyrazistymi w smaku owocami. Dosyć mięsiste długie ( do 15cm ) strąki w kolorze czerwonym. Oczywiście są odmiany w innej kolorystyce, najczęściej zielonej lub żółtej. Papryka Peperoni niekiedy mylona jest z papryką Cayenne.

Właściwości Pepperoni

Papryka stanowi cenne źródło witaminy C, która nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także ściany naczyń krwionośnych, poprawiając ich elastyczność. Zawarty w niej β-karoten neutralizuje wolne rodniki w organizmie i zapobiega ich szkodliwemu działaniu. W składzie peperoni znajdziemy bioflawonoidy, potas, szeroką gamę witamin z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, K oraz wiele ważnych składników mineralnych, decydujących o homeostazie organizmu. Dzięki wysokiej zawartości związków o charakterze antyoksydacyjnym, peperoni wykazuje właściwości antynowotworowe.

Zastosowanie Pepperoni w kuchni

Papryka peperoni może być stosowana jako dodatek do wielu dań: pizzy, sałatek, paprykarzy, dań mięsnych. Jest niskokaloryczna, zdrowa i smaczna. Może być spożywana na surowo jak i w formie przetworzonej. Często marynowana jest w occie. Idealna dla osób zaczynających eksperymentowanie z czymś ostrzejszym od pieprzu. Oczywiście jak każdą paprykę możemy ją zamrażać, marynować, suszyć a następnie zmielić na proszek lub wykorzystać w formie płatków. W naszym dziale z przepisami znajdziecie wiele porad odnośnie tego, co można zrobić z paprykami chili.

Sklep ostre papryki nasiona, oświetlenie GrowLED – Pepperoni

W sekcji sklep dostępne są nasiona uprawianych przez nas pomidorów i ostrych papryk chilli. Własne, smaczne Pepperoni w doniczce ozdabiające Twój balkon czy parapet to nie jest specjalnie trudna sprawa, kup nasiona i spróbuj uprawy. Posiadamy w swojej ofercie nasiona najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie. Dostępne jest także specjalne oświetlenie GrowLED 28W jak i 120W full spektrum.

Zdjęcia naszych Pepperoni

Poniższe zdjęcia przedstawiają papryki z naszej uprawy.

papryka peperoni nasiona chili na parapet balkon pepperoni uprawa

papryka peperoni nasiona chili na parapet balkon pepperoni uprawa ostra

peperoni nasiona chili na parapet balkon pepperoni uprawa ostra papryka

peperoni nasiona chili na parapet balkon pepperoni uprawa ostra papryka sos

peperoni nasiona chili na parapet balkon pepperoni uprawa ostra papryka sos domowa uprawa

pali2razy ostre papryki chilli nasiona

pali2razy uprawiamy najostrzejsze odmiany papryk chili na świecie. Stosujemy uprawę doniczkową, a nasz sklep oferuje nasiona ostrych papryk chilli oraz specjalne lampy GrowLED 28W i 120W full spektrum przeznaczone do uprawy roślin.

dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/

Ostatnio zmodyfikowane: Wrzesień 11, 2018