Sambal oelek ostry sos czy pasta z chili

Autor | Przepisy

sambal składniki

Sambal oelek, zadajemy sobie pytanie, sos czy bardziej pasta z ostrych papryk chili. Jedno jest pewne to swoisty przecier z dojrzałych czerwonych ( tak się przyjmuje w oryginale ) papryk chilli. Istnieje wiele przepisów na sambal, zawierających rożne składniki jak i sposoby wykonania. My prezentujemy zupełnie odmienne podejście do sambala. Oceńcie sami …

sambal składniki

Sambal oelek sos czy pasta z ostrych papryk chili

Mieszkańcy Indonezji w kamiennym moździerzu ucierają papryki chili wraz z przyprawami i w ten sposób powstaje tradycyjny sambal. U nas jest trochę inaczej ale oczywiście główny składnik czyli papryka chili jest i to w dosyć „ostrym” składzie.

Wychodząc z założeń, że natury nie wolno poprawiać a także im krótszy skład produktu tym lepiej, postanowiliśmy zaprezentować Wam nasz sposób na SAMBAL. Nie znajdziecie u nas : octu, soku z limonki, brązowego cukru czy imbiru.

Sambal - składniki na domowy ostry sos ( pasta ) chili

Przedstawione poniższe wartości przeliczyliśmy na 1kg papryk chili. Na poniższym obrazku mamy Habanero, Pepperoni czy paprykę Cyklon. Robimy również sambal z Caroliny Reaper to już jest wersja super hot. Jak widzicie możemy dobrać ostrość wg własnego uznania. Jedynie czego tu nie stosujemy to słodkiej papryki.

  • papryka chili – 1kg
  • cebula – 100g
  • czosnek – 50g
  • sól – 3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 50ml
składniki na sambal oelek

Sambal - przepis na domowy ostry sos ( pasta z chilli ) krok po kroku

  1. Papryki chili kroimy na kawałki ale bez przesadnego skupiania się na tym. Mają być tylko przekrojone i jeżeli ktoś chce może usunąć nasiona.
papryki chili krojone

2. W tym punkcie nasz sposób wykonania różni się od wszystkich innych przepisów na sambal. Papryki w żaroodpornym naczyniu wkładamy na 60 minut do piekarnika z włączonym termoobiegiem i temperaturą ustawioną na 200 stopni. Pytacie dlaczego ? Po takiej godzinie spędzonej w piekarniku papryki są miękkie, równomiernie upieczone a ich smak jest naszym zdaniem zdecydowanie lepszy, bardziej wyrazisty niż surowych papryk co ma znaczenie w smaku gotowego produktu.

pieczona chili na sos oelek

3. Cebulę jak i czosnek kroimy na małe kawałki.

cebula na patelni
czosnek na ostry sos oelek

4. Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni a następnie smażymy cebulę i pod koniec jej smażenia dodajemy czosnek.

smażona cebula
smażona cebula i czosnek na sambal

5. Papryki, cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka. Następnie solimy i całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 60 minut.

sambal gotujemy sos z solą

6. W połowie gotowania dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek.

sambal prawie gotowy

7. Pod koniec gotowania zawartość garnka blendujemy na gładka masę i ciągle podgrzewając doprowadzamy do wrzenia.

sambal oelek sos pasta chili

8.  Sambal po tym całym procesie gotowania, blendowania a następnie ponownego zagotowania, powinien być bardzo gęsty ( jak widać na poniższym zdjęciu ).

sambal ostry sos gotowy

9. Przekładamy go do wyparzonych słoików. Jeżeli napełniamy je gotującym się sambalem nie ma już potrzeby przeprowadzania procesu pasteryzacji.

sambal

Zastosowanie ostrego sosu ( pasty ) z papryki chili

Sambal oelek może być wykorzystywany jako marynata do pieczonego lub grillowanego mięsa a także owoców morza. Stanowi ostry dodatek do sosów, zup czy sałatek. Tak wykonaną pastę z papryk chili możemy zastosować jako ostry sos do kanapek.

Azja to głównie ryż dlatego też przecier z chili jest nieodłącznym jego kompanem. Ostre dania kuchni azjatyckiej, zawsze z sambalem w roli głównej.

Oczywiście tak wykonana pasta z chili to idealne rozwiązanie na nadmiar owoców w sezonie. Szczelnie zamknięty przecier w słoiku może spokojnie spędzić nawet rok. Dzięki temu aż do następnych zbiorów możemy cieszyć się naturalną ostrością.

Sklep pali2razy ostre papryki nasiona chili, oświetlenie Grow LED

W naszym sklepie posiadamy nasiona najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie. Nie jest to żaden import z którego nie wiadomo co wyrośnie, tylko są to uprawiane przez nas odmiany. Spróbuj wychodować własne chilli. Posiadamy także w ofercie specjalne oświetlenie GrowLED 28W oraz w wersji GrowLED 120W.

dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/

Ostatnio zmodyfikowane: Wrzesień 7, 2019

2 Responses to :
Sambal oelek ostry sos czy pasta z chili

  1. Sambal pisze:

    Łyżeczka do rosołu. Dupę urywa (i nie z powodu ostrości)

    1. Radek pisze:

      To wszystko zależy z jakich odmian będziemy robić nasz SAMBAL 🙂 My robimy z wszystkiego co jest w nadmiarze, więc po kilkunastu tygodniach nie jest wiadomym co dany słoik ma w środku i to jest najwspanialsze 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *