Carolina Reaper – spożywasz na własne ryzyko !

Autor | Papryki

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki chilli sos kolory

Carolina Reaper to stosunkowo młoda „krzyżówka” stworzona w Stanach Zjednoczonych w 2013 roku. Powstała w wyniku krzyżówki Naga Jolokia i Habanero Red Savina. Carolina Reaper oficjalnie nadal uznawana na najostrzejszą paprykę chilli na świecie. Dragon’s Breath oficjalnie czeka na wpis do Księgi Rekordów Guinnessa.

Kraj pochodzenia USA  papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon
Skala ostrości 1.569.300 SHU
Wysokość krzaka 40-70 cm
Czas wegetacji 90 dni
Owoce dł. 2-5cm, śr. 1-3cm
Wysiew styczeń – kwiecień
Zbiory czerwiec – październik

Carolina Reaper

Znana również pod pięknym kodem HP22B powstała w wyniku skrzyżowania papryk Bhot Jolokia i Red Habanero. Carolina Reaper jest obecnie drugą najostrzejszą papryką na świecie (po Dragons Breath – czeka na wpis do Księgi Rekordów Guinnessa ). Wyhodowana w 2013 roku już rok później trafiła do księgi rekordów Guinnessa jako najostrzejsza papryka na świecie, zajmując tym samym miejsce Trinidad Scorpion. Średnia ostrość to ok. 1 600 000 jednostek w skali Scovill’a, jednak rekordowe egzemplarze osiągały ponad 2 200 000 SHU. Liczby mogą nie być wymierne dla niektórych, więc dla porównania podam, że uważana przez wiele osób za „wyjątkowo ostrą” papryka Jalapeńo czy Tabacso ma od 2 500 do 5 000 jednostek SHU. 🙂

Z tego też może powodu w sieci dostępnych jest sporo amatorskich filmów, na których śmiałkowie próbują zmierzyć się z jej mocą. Większość jest zabawnych, jednak niektóre kończą się nieprzyjemnie (na jednym widziałem pogotowie). Jej zdradliwość polega na słodkim owocowym smaku utrzymującym się przez kilka pierwszych sekund, co oczywiście skłania do dalszego gryzienia. Dopiero po chwili następuje kataklizm, od którego nie ma już odwrotu. Całe usta zaczyna zalewać płynny ogień, twarz czerwienieje i puchnie, a z oczu płyną potoki łez, które ani trochę nie gaszą żaru na opanowanej już pożarem połowie twarzy. Organizm broni się czkawką, krtań się zaciska i człowiek myśli, że to koniec. Mleko, jogurt czy wódka są dobre na inne papryki, na Carolinie Reaper nie robi to większego wrażenia. Jedyne co można zrobić to czekać. Na szczęście po kilku, kilkunastu piekielnie długich minutach wszystko wraca do normy… przeważnie.  🙂

Carolina Reaper – uprawa w doniczce

„Karolinka” nadaje się do hodowli w domu. Temperatura otoczenia nie powinna spadać poniżej 18 stopni, a zalecana doniczka to ok. 10-12L. Ekspozycja na słońcu pomoże we wcześniejszym dojrzewaniu. Papryka owocuje przez 90 dni (od maja) i z jednej roślinki w pierwszym sezonie zbieramy kilka do kilkunastu owoców. Przy hodowli na zewnątrz wyjątkowo dobrze radzi sobie z mszycami i ślimakami. Nie imają się jej, zapewne ze względu na ostrość. 🙂

Papryka w doniczce może być rośliną wieloletnią. Odpowiednie przezimowanie rośliny spowoduje, że może ona służyć nam w kolejnych latach zapewniając jeszcze wyższe plony. Zapraszamy do naszego poradnika, gdzie wyjaśniamy krok po kroku jak należy postępować z paprykami chili od ziarenka aż po przygotowanie ich do zimowania i rozpoczęcie nowego sezonu zbiorów.

Ostatnia moda na mnogość odmian i kolorów „dopadła” również Carolinę Reaper. Żółta, czekoladowa to obok czerwonej coraz bardziej spotykana barwa. Chęć osiągnięcia ostrości idącej w miliony SHU powoduje, że Carolina stanowi bazę do krzyżowania z innymi gatunkami. ale to temat na inny artykuł.

Carolina Reaper – zastosowanie  w kuchni

Carolina Reaper zdecydowanie nie nadaje się do jedzenia na surowo! Swoje zastosowanie znajduje głównie w diabelskich sosach. Nadaje się również do potraw duszonych czy gulaszy. Ponoć jedna sztuka wystarcza na doprawienie dziesięciu garnków gulaszu. Oczywiście jak każdą paprykę możemy ją zamrażać, marynować, suszyć a następnie zmielić na proszek lub wykorzystać w formie płatków.

W naszym dziale z przepisami znajdziecie wiele porad odnośnie tego, co można zrobić z paprykami chili.

Sklep ostre papryki nasiona, oświetlenie GrowLED – Carolina Reaper

W sekcji sklep dostępne są nasiona uprawianych przez nas pomidorów i ostrych papryk chilli. Posiadamy w swojej ofercie nasiona najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie.Własne pomidory lub papryki chili na parapecie czy Twoim balkonie to nie jest żaden kłopot ani problem. Kup nasiona i zacznij uprawę już dzisiaj. Dostępne jest także specjalne oświetlenie GrowLED 28W jak i 120W full spektrum.

Zdjęcia Carolina Reaper

Poniższe zdjęcia przedstawiają papryki Carolina Reaper z naszej uprawy.

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki chilli sos kolory

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon chilli

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki chilli

C. Reaper RED

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki chilli sos

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki chilli sosy

C. Reaper YELLOW

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki chilli sos 6

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki chilli sos 1

C. Reaper CHOCOLATE

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki chilli sos 2

papryka carolina reaper nasiona hot chili na parapet balkon ostre papryki chilli sos 3

pali2razy ostre papryki chilli nasiona

pali2razy uprawiamy najostrzejsze odmiany papryk chili na świecie. Stosujemy uprawę doniczkową, a nasz sklep oferuje nasiona ostrych papryk chilli oraz specjalne lampy GrowLED 28W i 120W full spektrum przeznaczone do uprawy roślin.

dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/

Ostatnio zmodyfikowane: 13 września, 2018

One Response to :
Carolina Reaper – spożywasz na własne ryzyko !

  1. Johnny pisze:

    Jest to jedna z fajniejszych papryk. Jest słodka, a ostrość jaką posiada, owszem, jest mocna, ale nie tak nieprzyjemna jak od Habanerro. Niema tego młotka w twarz. Osobiście zjadam sobie jedną do krewetek na maśle lub wędzonej słoninki. Doskonale się sprawdza do zagryzania. Oczywiście jest ostra jak diabli, ale łez nie wyciska. Amatorzy ostrego poczują, ale bez przesady. Tak naprawdę problemem nie jest zjedzenie, bo po kilku razach organizm się oswaja. Problemem jest dopiero po kilku godzinach, gdy odwiedzimy łazienkę.

Dodaj komentarz