Ostatnio zmodyfikowane: 15 sierpnia, 2019
Autor Radek z pali2razy.pl| 15 sierpnia, 2019| Papryki
Pimientos de Padrón to jedno z najpopularniejszych tapas w barach północnej Hiszpanii. Zwykle są one lekko podsmażane na oliwie i posypane gruboziarnistą sola morską. Na stronie z przepisami prezentujemy własną wersję tapas.
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Skala ostrości
do 2500 SHU
Wysokość krzaka
do 80cm
Czas wegetacji
90 dni
Owoce
dł. 4-8 cm, śr. 2-5 cm
Wysiew
styczeń-marzec
Zbiory
od lipca
Wywodzą się z okolic Padrón, miasta w północno-zachodniej galicyjskiej części Hiszpanii. Pojawiły się tam ok XVI wieku za pomocą mnichów, którzy przywieźli je z Meksyku. Ze względu na odmienne warunki atmosferyczne z czasem straciły swoją ostrość i obecnie jest to słodka papryka o lekko orzechowym smaku.
Popularne galicyjskie przysłowie mówi „Os pimientos de padrón uns pican e outros non”. Niestety nie jesteśmy w stanie potwierdzić tych słów, gdyż mimo zjedzenia kilku kilogramów tego przysmaku nie natknęliśmy się na „ostrą” sztukę. Taka galicyjska zabawa w rosyjską ruletkę ale w wydaniu kulinarnym.
Papryka ta może być uprawiana w doniczce jak i bezpośrednio w gruncie. Należy pamiętać przy tym aby ziemia była lekko przepuszczalna, regularnie nawożona a podczas wegetacji lepiej jest delikatnie przesuszyć sadzonkę niż przelać.
Jeżeli chodzi o kuchenne rewolucje to papryka z Padrón znana jest głównie jako tapas. Pokrojone w plasterki mogą być dodatkiem do innych dań ale najlepiej smakują gdy są ciepłe i nic tego nie zastapi.
W sekcji sklep oferujemy nasiona uprawianych przez nas ostrych odmian papryk chilli. Bez problemów można kupić sprawdzone nasiona najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie. Spróbuj własnej uprawy już dzisiaj i dołącz do ciągle powiększającej się grupy chilli maniaków. W naszej ofercie dostępne jest także specjalne oświetlenie GrowLED 28W jak i GrowLED 120W z full spektrum świecenia.
dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/
Ostatnio zmodyfikowane: 15 sierpnia, 2019