Słodko-kwaśny sos z ananasem, jabłkami i mieszanką odmian chili. Sezon 2017 już za nami. Na sam koniec zebraliśmy to co zostało jeszcze na krzakach i postanowiliśmy zrobić sos. Taki mały eksperyment ze smakami.
Składniki na sos słodko-kwaśny
1 duża marchewka
1 średnia czerwona cebula
1 limonka
1 duża cytryna
2 jabłka ligol
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa
4 łyżki brązowego cukru
6 łyżek octu balsamicznego
700g papryk chili ( my użyliśmy Thai Chili Rawit, Habanero Red, Carolina Reaper, Jalapeno, Cayenne, Apache, Habanero White, Peperoni )
Przyrządzanie – sos słodko-kwaśny
Cebulę, czosnek i marchewkę siekamy a następnie podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Po zeszkleniu wszystkich składników przerzucamy całość do garnka ( ok 5l ), dolewamy ok 100ml wody i podgrzewamy całość na wolnym ogniu.
Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne, siekamy i przesmażamy na patelni. Gdy jabłka lekko zmiękną dodajemy sok z całej cytryny oraz posiekana limonkę ( limonkę siekamy wraz ze skórką ) i chwilę jeszcze podsmażamy na wolnym ogniu. Przekładamy całość do garnka, mieszamy z będąca tam cebulą, czosnkiem i marchewką, dolewamy odrobinę wody i gotujemy na delikatnym ogniu.
Wszystkie papryki siekamy wraz z nasionami i podsmażamy na patelni bez użycia tłuszczu. Gdy papryki zaczną się delikatnie przypalać, przekładamy całość do garnka. Na pełnym ogniu zaczynamy gotować wszystkie składniki.
W kolejnym kroku dodajemy całą puszkę ananasa wraz z sokiem, 6 łyżek octu balsamicznego, 4 łyżki brązowego cukru i dolewamy wody na tyle aby była na równo z gotującą się masą. 30 minut na wolnym ogniu gotujemy wszystkie składniki, co jakiś czas dokładnie wszystko mieszając.
Całość blendujemy. Sos powinien być bardzo gęsty. Aby uzyskać odpowiednia konsystencję dolewamy gorącej wody. Na wolnym ogniu gotujemy wszystko ok 10 min. Przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików.
Z powyższych proporcji uzyskaliśmy 9 butelek sosu o pojemności 330 ml. Znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Znika bardzo szybko.
Sklep ostre papryki nasiona, oświetlenie GrowLED
W sekcji sklep dostępne są nasiona uprawianych przez nas pomidorów i ostrych papryk chilli. Posiadamy w swojej ofercie nasiona najostrzejszych odmian papryk chili dostępnych na świecie.Własne pomidory lub papryki chili na parapecie czy Twoim balkonie to nie jest żaden kłopot ani problem. Kup nasiona i zacznij uprawę już dzisiaj. Dostępne jest także specjalne oświetlenie GrowLED 28W jak i 120W full spektrum.
pali2razy ostre papryki chilli nasiona
pali2razy uprawiamy najostrzejsze odmiany papryk chili na świecie. Stosujemy uprawę doniczkową, a nasz sklep oferuje nasiona ostrych papryk chilli oraz specjalne lampy GrowLED 28W i 120W full spektrum przeznaczone do uprawy roślin.
dziękujemy za pomoc : http://www.crossmindstudio.pl/
Ostatnio zmodyfikowane: 11 września, 2018