Skala Scoville’a – skala ostrości ( SHU )

Skala Scoville’a Oznaczana skrótem SHU, od Scoville Hotness Unit – z ang. jednostka ostrości Scoville’a – skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy,...

Kapsaicyna – skala ostrości Scoville’a ( SHU )

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryk chili. Kapsaicyna Mimo, że nie jest ona typowym alkaloidem to zazwyczaj jest...

Courrant Gold Rush – najmniejszy pomidor na świecie

Courrant Gold Rush to najmniejszy pomidor na świecie pod względem wielkości owoców. Pomidor porzeczkowy idealnie nadający się do uprawy w wiszących doniczkach na balkonie,...

Pepperoni – Peperoni uprawa papryki z Toskanii

Papryka Pepperoni ( Peperoni ) najprawdopodobniej pochodzi z Peru, gdzie uprawiano ją już w czasach starożytnych. Do Europy trafiła dzięki Kolumbowi. Wiele źródeł uznaje...

Habanero White – mała ostra papryka a skala ostrości aż 450tyś shu

Habanero White to najmniejsza odmiana z całej rodziny papryk Habanero, jednak mocą nikomu nie ustępuje. Znana także jako “Peruvian White Habanero” jest  bardzo rzadką...