Sambal oelek ostry sos czy pasta z chili

Sambal oelek, zadajemy sobie pytanie, sos czy bardziej pasta z ostrych papryk chili. Jedno jest pewne to swoisty przecier z dojrzałych czerwonych ( tak się przyjmuje w oryginale...

Śliwka chili z czekoladą

Śliwka chili z czekoladą to modyfikacja naszego bazowego sosu opartego na papryce chili, śliwce węgierce i przyprawach korzennych. Zapraszamy do lektury. Śliwka chili z...

Śliwka – korzenny chiliout

Śliwka korzenny chiliout to nasz przepis na pyszny sos, który staje się bazą do dalszych kulinarnych eksperymentów. Np. wersja z gorzką czekoladą 🙂 Śliwka –...

Pieczona papryka – Pimientos de Padrón

Pieczona papryka ( przy czym tutaj można mówić bardziej o smażeniu niż pieczeniu )  Pimientos de Padrón to jedno z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Potrawa na...

Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón to jedno z najpopularniejszych tapas w barach północnej Hiszpanii. Zwykle są one lekko podsmażane na oliwie i posypane gruboziarnistą sola morską. Na...

Zakwas żytni

Zakwas żytni to podstawa każdego domowego chleba. Do zakwasu w naszym przypadku używamy tylko i wyłącznie mąki żytniej razowej typu 2000. Poniżej prosty przepis krok po...

Serwatka

Serwatka jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji sera i ze względu na rodzaj jego produkcji dzielimy ją na kwaśną ( występuje podczas produkcji serów...

Trinidad Moruga Scorpion – była rekordzistka świata

Trinidad Moruga Scorpion to była rekordzistka świata pod względem ostrości, zastąpiona oczywiście przez Carolinę Reaper. Jak w przypadku pozostałych odmian początkowo...

Zbiór papryk 2018r.

Zbiór papryk trwa w najlepsze. Dlatego już teraz nasiona ostre papryki 2018 roku – sklep jest otwarty. W pali2razy.pl specjalizujemy się w uprawie doniczkowej...

Najostrzejsze papryczki na świecie w 2018 roku

Najostrzejsze papryczki na świecie w 2018 roku są uprawiane przez pali2razy.pl. Poniżej przedstawiamy nasze doświadczalne poletko. Co urośnie to zrywamy, ale niestety...